Statisztika és sportfogadás

statistikaAhhoz, hogy valamely sporteseményre sikeres fogadást kössön, szükséges figyelembe venni a statisztikai adatokat? Paradox módon, erre a fontos és égető kérdésre nem létezik egyértelmű válasz. Vegyük például a sportfogadás szempontjából a rajongók és szerencsejátékosok közt legnépszerűbb sportot – a labdarúgást. Minden egyes szerencsejátékos saját tapasztalataiból és szubjektív véleményéből kiindulva saját maga határozza meg a statisztikák fontosságát és jelentőségét a fogadások során. Ahhoz, hogy a statisztikák szerepét a sportfogadások terén objektíven tudjuk meghatározni, mindenekelőtt azt kell megértenünk, mit is értünk a “statisztika” fogalma alatt.

Statisztikának nevezzük a csapatok korábbi eredményeinek jegyzékét, illetve két csapat közti legjobb mérkőzések eredményeinek listáját.

A “statisztika” fogalmának más meghatározása is létezik, mely szerint a statisztika pontos matematikai tudomány.
Ebben az esetben érdekes szabályszerűséget figyelhetünk meg, mivel a matematikai statisztika hatással van az eredmények statisztikai alakulására. A tudományos statisztika ugyanis olyan tényezőket befolyásol, mint a játékosok, ezek színvonala, bíró, stb. Ezek a tényezők pedig hatással vannak a csapat eredményességére: az eredményre, állásra, gólok-, sárga lapok számára, stb.

Nem kívánjuk itt részletezni, milyen összefüggés van a matematikai statisztika és az eredmények statisztikája között, ennek közvetlenül ugyanis nincsenek hatással a fogadások sikerességére. A fent leírtakból a következő következtetést kell levonni. A statisztikák kétségkívül fontosak a mérkőzések eredményeire való fogadás során, ennek ellenére nem lehet teljesen csak ezekre az adatokra támaszkodni.

Vegyünk egy konkrét példát. Fogadni akarunk az 1. és 2. csapat közti mérkőzés eredményére. Rendelkezésünkre állnak e két csapat mérkőzéseinek korábbi eredményei. Sokan a játékosok jelenlegi formáját, a csapat helyzetét, az edző képességeit, sőt, a csapat lelkiállapotát az elmúlt 5-6 mérkőzés eredményének függvényében próbálják értékelni. Az egész nagyon egyszerű: minél sikeresebb volt a csapat az előző mérkőzések során, annál nagyobb esélye van a győzelemre. Továbbá a játékos a fogadóirodák ajánlatait veszi szemügyre (pl. a Bet365 vagy az Unibet) és kiválasztja a szerinte esélyes csapat legjobb szorzóját. A játékos fogadást köt, és csak később veszi észre, hogy ez nem így működik. Ez az eset korántsem egyedülálló.

Vagy vegyünk egy másik játékost, aki teljesen más következtetést von le a statisztikák alapján. A játékos megfigyeli, hogy az egyik csapat rendszeresen szerzett pontot az utóbbi mérkőzések során, a másik pedig sorozatban már valahányadszor veszített. Ebből azt a statisztikai következtetést vonja le, hogy a kevésbé sikeres csapatnak most már mindenképpen nyernie kell, a vetélytársának pedig vesztenie. Ilyen feltevéssel a játékos ismét megvizsgálja a fogadóirodák ajánlatait és fogadást köt. Azonban ebben az esetben sem járt jól, így ismét vesztett.

Az előbbi és utóbbi gondolatmenet teljesen különbözik egymástól, habár mindkettő ugyanazokból a statisztikai adatokból indul ki. Mindkét esetben jellemző, hogy az egyik csapat túlnyomó részben nyert, a másik általában veszített. Az első esetben a játékos fogadást kötve továbbra is e tendencia megtartásában hisz, a másik esetben azonban a játékos az eseménysorozat fordulatában, a kedvezőtlen időszak megszakításában bízik.

Van a játékosoknak egy harmadik csoportja is – ők főként a szorzókat veszik figyelembe, és ügyesen manővereznek az első és a második megközelítés között. More: ebootsoo.com