Kerékpározás és fogadások – egyeztethető-e?

Rögtön a legelején leszögezhetjük: igen, a két dolog egyeztethető! Valószínűleg soha nem fog senki olyan fogadásokat kötni  kerékpáros versenyekre mint a lóversenyekre, teniszre vagy focira, de tévedés lenne azt hinni, hogy erre a sportra senki sem fogad.  Rajongók számára sok vonzó ajánlat kínálkozik. Az adott versenyre való fogadás élvezetesebbé teszi a verseny követését, és ha kedvence nem okoz csalódást, még nyerhet is közben.

Mire érdemes fogadni?

bike Természetesen, ha nem ért a kerékpározáshoz, nehezen tudja megjósolni a győztest.  Mégiscsak, míg a foci esetén 3 helyzet állhat fenn: győzelem, vereség vagy döntetlen, egy kerékpár versenynek számtalan győztes jelöltje lehet.  Természetesen, arra fogadni, hogy az adott versenyző dobogón végzi, vagy az első 5 közé kerül – már egyszerűbb dolog. Mégis a legvonzóbb fogadási lehetőségnek teljesen más az alapja. A fogadóirodák kiválasztanak két versenyzőt, a fogadás lényege pedig eltalálni, melyikük helyezkedik el jobban egy verseny vagy egy adott szakasz során. Ez az ún. “head to head” fogadás, melynek lényege “kettő közül a jobbik” megtippelése. Ugyanaz a lényege, mint amikor teniszben kötünk fogadást a győztesre. Mivel a “head to head” fogadás eredménye csakis kétféle lehet, érdemes ezt a típusú fogadást kipróbálni.

A fogadóirodák a versenytársakat a verseny típusa szerint válasszák ki. Cyclocross vagy hegyi bringázás (mindezekre fogadni lehet!!) esetén szinte az összes legjobb versenyző párosítása megtalálható a fogadási lehetőségek közt. Az országúti versenyek egy kicsit mások. Ezeknél általában két sprintert állítanak egymással szembe, illetve két hasonló típusú versenyzőt. Sík terepen tehát pl.  Cavendish – Greipel lesz egymással szembe állítva, míg hegyi terepen mondjuk Evans és A. Schleck.

Hol érdemes fogadni?

Hol konkrétan lehet fogadást kötni? A magyar fogadóirodák csak kis mértékben foglalkoznak kerékpár versenyekkel, fogadni talán csak az olyan jellegű versenyekre lehet, mint a Grand Tour. A sok bukméker közt talán csak egy-két fordítóiroda képez kivételt, melyek szélesebb választékot kínálnak – főleg, ami a cyclocross és a hegyi bringázást illeti. Külföldi fogadóirodák is kínálnak fogadásokat országúti kerékpár versenyekre – pl.Bet365, Sportingbet vagy az Unibet.

A szerencsejátékok szórakoztatóak, és ha már egyszer fogadást kötött, a verseny során felgyülemlett feszültség óriási. Ez természetesen hozzájárul ahhoz, hogy a verseny figyelemmel követése még inkább élvezetes. Ráadásul, még be is kereshet rajta. Másrészt, nem akarunk senkit lelkesíteni, és rábeszélni a fogadásokra, hiszen végeredményben pénzről van szó, és a nyerni akarás könnyen függőséghez vezethet.

Végezetül egy jó tanács

A kerékpár versenyek eredményére gyakran a túlságosan is alábecsült körülmények is rendkívüli hatással vannak.  Nem elég tudni, milyen fizikai formában van a kedvencünk az adott pillanatban. Nagyon fontos például az időjárás jelentés is, így a szél erőssége és iránya országúti versenyen, vagy a hó / szárazság / sár jelentősége terep kerékpárverseny esetén. Csapatidőfutam esetén tanulmányozni kell az egész csapat felállását, ugyanez vonatkozik az egyéni időfutamra is, figyelembe kell venni, a versenyzők nincsenek-e kimerülve más versenyben való részvétel miatt, ki van előnyös helyzetben, stb. Vagyis ismerni kell a vetélytársak lehetőségeit, és ez alapján kell megválasztani a stratégiát.

Ilyen és hasonló okok végett a verseny napján ajánlunk fogadást kötni.  Egyébként is, a legtöbb “vonzó” fogadási lehetőség (pl. a már említett head to head fogadás is) – valószínűleg hasonló okokból -, csupán a verseny napjának reggelén szokott megjelenni a fogadóiroda honlapján. Csak kivételes esetben jelennek meg néhány nappal korábban.  Jóval előre fogadni kerékpár versenyekre általában kidobott pénzzel és sok idegeskedéssel jár.

Rate the review