Egyoldalú hozzáállás fogadás során

Az egyes csapatokra gyakran szűklátókörű hozzáállásunk miatt fogadunk.  Például, ha a Manchester United játszik Chelsea ellen, és a fogadók tudják, hogy a Manchester csapatának néhány játékosa meg van sérülve, legtöbbjük automatikusan afelé hajlik majd, hogy a másik csapat győzelmére fogadjon.  Ez a három hiányzó játékos a United csapatából mondjuk a Rooney, Nani és Vidic.

A bukmékerek a helyzethez megfelelően módosították a szorzókat, Chelsey még mindig egy kicsivel esélytelenebb, másfelől pedig a Unitedra való fogadások magasabb értékűek mint általában. Természetesen a legtöbb szerencsejátékos ezt észreveszi, és a 3 játékos sérüléseire való tekintettel inkább a Chelsea-re fog fogadni a helyzet további elemzése nélkül.

Britain Soccer Premier LeagueEz érthető lenne, ha a Chelsea szorzói sokkal előnyösebbek lennének az általánosaktól, de a bukmékerek a sérülésekről való információkat szintén látják, és a szorzókat annak megfelelően módosítják.
Ez a helyzet egy adott dologra való fókuszálás bemutatásának klasszikus szemléltetése. Ha a helyzetet mélyebben elemezné, rájönne, hogy a Manchester pótjátékosai szintén nagyon jó labdarúgók, így a csapat e csere után is nagyon erős.

Manchester United tele szinte ugyanolyan erős pótjátékosokkal  rendelkezik mint az alap felállás labdarúgói.

Amint már egy másik cikkben is említettük, a Bet 365 – on való sportfogadás alapja olyan számos kis előny megszerzése, amelyek végeredményben pénzt hoznak.  Igaz, a United – főleg a Rooney sérülése miatt – veszít egy kicsit támadó erejéből, de ha egy rövid ideig elemzi a pótjátékosokat, akkor arra a következtetésre jut, hogy a szorzók túlságosan is előnyösek ahhoz képest, hogy az United csapata csak minimális mértékben veszít erejéből, amennyiben ez egyáltalán így lesz.

Nagyon fontos, hogy a hírek olvasásánál mindig nyugodt maradjon, tiszta fejjel gondolkozzon, elemezze a helyzetet, majd annak alapján ítélje meg, hogy a szorzók megfelelnek-e a helyzetnek, illetve előnyösek/hátrányosak-e. Ha nem így cselekszik, a szűklátókörűségnek köszönhetően helytelenül ítélheti meg a helyzetet.

Hasonló helyzet alakult ki nemrégiben a NBA kapcsán.  A 2012/2013 szezon le lett rövidítve, így a csapatok kis időszakon belül sok mérkőzést játszottak.  Logikusnak tűnt, hogy ez a tény kulcsfontosságú játékosok gyakori kieséséhez vezet majd, akik egyszerűen nem lesznek képesek ilyen extrém megterhelés mellett minden meccset lejátszani.  Ebből kiindulva a szerencsejátékosok nagyon egyszerűen estek bele a csapdába túlértékelve egy-egy játékos jelentőségét.

Az ilyen csapdába nem nehéz beleesni. Ha nem őrzi meg nyugalmát, nem elemzi kellőképpen a helyzetet, nem muszáj, hogy döntése kifizetődjön. Ha hagyja magát befolyásolni, és csak azért köt ilyen és nem más fogadást, mert a többiek is így tettek, meglehet, hogy kedvezőtlen nyereményszorzókra fogad, más szóval rossz fogadási döntést hoz.

Dwight HowardA fórumok hamarosan megteltek az egyes játékosok hatalmas megterhelésével és a helyzet valóban egyértelműen nézett ki – egyszerűen lehetetlen, hogy 3 egymást követő meccsben a kulcsjátékosok illetve az egész csapat stabil teljesítményt nyújtsanak.  A szerencsejátékosok azonban nem vettek figyelembe egy nagyon fontos tényt, hogy profikról és hihetetlen jó sportolókról van szó, akik ráadásul a két szezon között tovább pihenhettek mint általában, és felkészülésük és felosztásuk is ehhez a tényhez voltak igazítva.

A szerencsejátékosok ilyen jellegű érvelése minden bizonnyal jól szemlélteti a fogadások során figyelembe vett információk nagymértékű szelektálását és egyoldalúságát. Egy konkrét információra való fókuszálás nem hoz jót, a helyzetet az adott kontextusban kell megítélni.  Ebben az esetben is kiderült, hogy a csapatoknak egyáltalán nem okozott gondot 3 egymást követő mérkőzést színvonalasan lejátszani, ami a legtöbb szerencsejátékost megdöbbentette.

Ez a példa is rámutat arra, hogy az, aki egyoldalúan ítéli meg a helyzetet, nem várhat sikert fogadás terén. Többet gondolkozzon, tanuljon, olvassa cikkeinket, hogy idővel fogadási képességei javulhassanak.

Egyoldalú hozzáállás fogadás során 5.00/5 (100.00%) 1 vote